Pita grecka

  • Czas
  • Czas oczekiwania 4 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 3 szklanki
Drożdże suche 1 opakowanie
ciepła woda 1,5 szklanki
sól 1,25 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
Chlebek podaje się do mięsa, sałat, past i sosów.

Rozpuścić drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i sól, zrobić dołek w mące i wlać drożdże i oliwę, wymieszać. Stopniowo dodawać resztę wody ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie wodę. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.  W razie konieczności podsypać mąką lub dolać wody. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i uformować 10 kulek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulę na ok. 1 cm grubości placki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni C przez 4-5 minut, następnie przełożyć placki i piec jeszcze 2 minuty. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu. Po przekrojeniu, wewnątrz pity znajduje się kieszonka do której można włożyć kawałki mięsa i warzywa. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.