Pizza

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 3 szklanki
cukier 1 łyżka płaska
sól 1 łyżeczka mała czub
Zioła oregano bazylia zioła prowansalskie po pół łyżeczki
Papryka czerwona słodka na czubek trzonka ły
Otręby 2 garście
drożdze 5 dkg
olej 1/2 łyżeczki
Koncentrat 3 łyżki
czosnek 2 ząbki

Pizza :) 

Ciasto składniki suche (2 placki) 
- 3 szklanki mąki (2 tortowej, 1 pszenna ) Ja daje tylko pszenną
- 1 płaska stołowa cukru
- 1 łyżeczka czubata soli 
- zioła - najlepiej przyprawa włoska ale Ja daje (oregano, bazylie i zioła prowansalskie ) ilość wedle uznania
- papryka czerwona słodka ( na czubek trzonka łyżki ) 
- Otręby pszenne i płatki owsiane po jednej garści ( Ja daje 2 garście otrębów)
 
Drożdże jeśli suche to wsyp je do tego co powyżej 
+ osobno w kubeczku woda ciepła do tego 3 łyżki oleju odrobina cukru 
 
Jeśli świeże to zrobić rozczyn 
5dkg świeżych drożdży 
3 łyżki oleju 
odrobina cukru + ciepła woda ( Ja w sumie daje więcej tej wody bo mi zawsze mało :P ) 
Odstawić na 3-5 min drożdże wlać i zagnieść ciasto 
 
Sos
3 łyżki koncentratu + trochę wody 
Oliwa 1/2 łyżeczki ( choć Ja tu wszystko robię na oko w miarę potrzeb ) 
zioła ( powtórka z tym co wyżej ) 
czosnek 2 ząbki ( drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę) 
wymieszać i odstawić na 10 min aby się wszystko przegryzło z czosnkiem
 
Wyrobione ciasto odstawiamy by wyrosło 
 
potem dzielimy na 2 części na blacie położyć papier do pieczenia ręce pokropić olejem zrobić kulkę uformować placek po wierzchu posmarować olejem to produkty nie będą się wchłaniać w ciasto posmarować sosem posypać serem tartym położyć ( tu wolność słowa wedle uznania składniki ) ale pieczarki i cebulkę proponuję podsmażyć na patelni za wiele tego też nie dawać bo będzie za ciężko i pizza nie wyrośnie troszkę sera po wierzchu i posypać ziołami ( już je pamiętamy :) ) 
 
Nagrzewamy piecyk 250C na termoobiegu z blachą w środku ale wcześniej wyciągamy tą kratkę do grilla będzie nam potrzebna. 
Jak piecyk się nagrzeje wyciągamy blachę wcześniej pizzę na papierze kładziemy na tą kratkę od grilla i przekładamy na blachę i wkładamy do piecyka. 
Pieczenie 8-10 min ale po 5 pilnować :P bo w chwilę może być już odpowiednia a o tym decydujesz ty czy mocniej zarumieniona czy nie :) 
Wyciągamy np. na kuchenkę bierzemy kratkę i ściągamy z papierem z blachy na kratkę - kratkę z pizzą kładziemy na zlewie wyciągamy papier i dajemy jej z 10 min na odparowanie i tym sposobem pizza jest chrupiąca a nie gumiasta i miękka :) Po prostu nie dajemy jej się spocić :D 
Przekładamy na deskę i kroimy Ja robię do tego sos paprykowy z torebki już na szybkiego :D z knorra zawartość torebki mieszam z ketchupem i majonezem lub po prostu ketchup 
Życzę smacznego :) 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.