placek dyniowy

  • Czas 35 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Na kruche ciasto 1 szt
śmietana 1 łyżka
cukier puder 40 g
jajko 1 szt
mąka tortowa 250 g
Na masę 1 szt
dynia 500 g
tłuste mleko 500 ml
cukier 150 g
laska wanilii 1 szt
jajka 2 duże
masło 125 g

Zagniatamy ciasto. Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło, jajko, cukier puder oraz łyżkę śmietany. Kiedy składniki połączą się na jednolitą masę wstawiamy zlepioną "kulkę" do lodówki na około 20 minut. Ważne, aby nie przesadzić z czasem zagniatania ciasta, ponieważ może nie udać się. 

W międzyczasie przygotowujemy masę. Dynię wydrążamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka razem z cukrem i przekrojoną na pół laską wanilii, wlewamy mleko i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka. Kiedy osiągniemy ten etap odstawamy garnek do ostygnięcia, wcześniej wyciągamy laskę wanilii z masy. Całość miksujemy. Do chłodnej masy dodajemy rozbełtane jajka i ponownie miksujemy. 

Ciastem wyklejamy formę do tarty. Solidnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 15-20min w temp.180C. Po tym wlewamy masę i pieczemy kolejne 30 minut. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ostygnie. 

Tartę możemy podawać z cukrem pudrem oraz kwaśnym owocem, np. czerwoną porzeczką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.