Placki ziemniaczane z kawiorem

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
cebula 1
jajka 1
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
kawior 200g
śmietana 200ml
jajka przepiórcze 5
cyrtyny do podania
sól i pieprz
Banalne placki ziemniaczane nabierają blasku podane z kawiorem.

Ugotować jajka przepiórce na twardo. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jeśli ziemniaki są bardzo mokre, odcisnąć na sicie nadmiar soku. Wymieszać z mąką i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Kłaść na plackach kleksy śmietanki, połówki jajek i kawior. Podawać z cząstkami cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.