placki ziemniaczane z koperkiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 05 kg
mąka pszenna 2 łyżki
jajka 1
cebula 1
świeży koperek garść
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
śmietana 18 100 g
olej 2 łyżki

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Dodawać kolejno mąkę, jajko, 3/4 posiekanego wcześniej koperku, sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym oleju nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć na złoty kolor. Chcąc odsączyć nadmiar tłuszczu, początkowo układać na ręczniku papierowym. Podawać z posypanym koperkiem oraz śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.