Polskie sushi z łososiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
na nadzienie:
łosoś smakowy w kilku smakach
pasta wasabi
serek twarogowy typu philadelphia 4 opakowania
sałata lodowa mała główka
dodatki do każdego rodzaju łososia smakowego: szparagi zielone, truskawki, koperek, czosnek niedźwiedzi, kawa, papryka, cytryna, pieprz
na ciasto:
woda gazowana 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
mąka 3 szklanki
jaja 2 szt.
sól pół łyżeczki
Polska odpowiedź na wyzwanie jakim jest przygotowanie klasycznego sushi. Pysznym pomysłem jest zawinięcie w naleśniczkach łososia smakowego z odrobiną świeżego dodatku, w którym marynowana była ryba. Np. do roladki z łososiem paprykowym dodać paseczki świeżej papryki.

Zmiksować ciasto na naleśniki, odstawić na 15 minut. Na beztłuszczowej patelni usmażyć naleśniki. Ostudzić. Sałatę umyć i osuszyć. Każdy naleśnik smarować serkiem, nanieść paseczek wasabi, położyć listek sałaty i plaster łososia oraz dodatki smakowe podkreślające przyprawę smakową użytą do aromatyzowania łososia. Zwinąć ciasno naleśniki i pokroić jak sushi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.