Pomidorowa z kaszą jaglaną

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ćwiartka tylna z kurczaka lub porcja rosołowa 1
szponder wołowy 1 kawałek
włoszczyzna 1 pęczek
cebule 2
listki laurowe 3
ziele angielskie 4 ziarenka
pomidory krojone luba passata pomidorowa 1 litr
kasza jaglana pół szklanki
oliwa 1 łyżka
śmietanka 30% lub mleko kokosowe 200 ml
świeża kolendra lub szczypiorek lub natka do podania
Sól, cukier i pieprz do smaku
Zimowa, rozgrzewająca i bardzo zdrowa zupa pomidorowa.

Oba gatunki mięsa włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na malutkim ogniu. Włoszczyznę obrać, umyć i dodać do gotującego się mięsa po godzinie gotowania samego mięsa. Dodać listek, ziele i łyżkę soli. Jedną cebule przekroić na pół (bez obierania) przypiec na suchej patelni lub nad płomieniem i dodać do wywaru. Gotować następną godzinę na malutkim ogniu. W tym czasie ugotować kaszę oddzielnie (biorąc pół szklanki kaszy na półtorej szklanki wody). Drugą cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie podgrzać oliwę. Zeszklić cebulę na oliwie. Przecedzony wywar dodać do cebuli, zagotować, dodać pomidory, zagotować, dodać śmietankę lub mleko kokosowe. Doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć  kaszę, zalać gorącą zupą. Posypać posiekaną zieleniną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.