Powałki z serem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
na ciasto:
ziemniaki sypkie ugotowane 1 kg
jajka 2
mąka ok. 400 g
drożdze 100 g
sól do ciasta 1/2 łyżki
cukier 1 1/2 łyżki
kminek łyżka
boczek 100 g
na farsz:
twaróg tłusty 200 g
cebula 1 duża
Sól, pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
Ziemniaczane bułeczki w oryginalnym przepisie Artura Moroza są bez farszu. Ale nadziane serem z cebulą nabierają więcej smaku.

Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić, usmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z twarogiem, doprawić pieprzem i solą. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Z farszu utoczyć 18 kuleczek. Drobno pokroić boczek. Rozetrzeć drożdże z cukrem. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże i wyrobić luźne ciasto, z którego da się formować kulki. Ciasto jest dość klejące, więc żeby nie kleiło się do rąk należy po wyrobieniu ciasta, umyć ręce i posmarować dłonie oliwą. Nagrzać piekarnik do 160 C.

Oderwać naoliwionymi dłońmi kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć ją, na środek włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ciastem i ponownie utoczyć kulę. Ponownie ją spłaszczyć formując podłużny kotlecik. Tępą stroną noża zrobić na wierzchu wzór kratki, położyć bułeczkę na oprószonej mąką blasze i przygotować kolejne bułeczki. Posypać bułki kminkiem i boczkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec do zrumienienia, ok 30 minut. Podawać na gorąco do czystego barszczu, lub po ostudzeniu jako przekąskę.   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.