Pstrąg pieczony

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pstrąg oczyszczony z łusek i wypatroszony 4
cytryna 2
świeży tymianek 2 garście
czosnek 8 ząbków
świeżo zmielona sól morska
pieprz
oliwa

Umyć ryby i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić cytryny w plasterki. Włożyć do środka ryb z gałązkami tymianku i rozgniecionym czosnkiem w łupkach. Nasmarować ryby oliwą i posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 minut. Wyciągnąć z ryb nadzienie. Posiekać drobno tymianek z czosnkiem wyciśniętym z łupek. Wyłożyć przyprawy na wierzch ryby. Podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.