"konkurs wielkanoc" Przepiórka wędzona z pumperniklem i pesto podgrzybkowym

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
przepiórka 2
sos sojowy 1/2 szklanki
starty czosnek 2 ząbki
piwo 3 łyżki
ostra musztarda 1 łyżka
miód 3 łyżki
ketchup 1łyżka
tymianek 3łyżki
koncentrat grzybowy 1/2 szklanki
mielone orzechy włoskie 3 łyżki
tarty parmezan 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1/2 peczka
sól pieprz do smaku
ocet jablkowy 1łyżka

1. Składniki: sos sojowy, czosnek, piwo, musztardę, miód, ketchup tymianek  mieszamy razem.
 2.Marynatą zalewamy przepiórki. Odstawiamy do lodówki na  noc
3. Po tym czasie wyjmujemy, czyścimy z marynaty, mięso osuszamy papierowym ręcznikiem.
4, dno woka wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy herbatę i jałowieck do wędzenia.  Na to kładziemy “ruszt” ( w zależności od stanu posiadania może to być metalowy/bambusowy koszyk do gotowania na parze, bądź konstrukcja wykonana z  patyczków do szaszłyków - ważne, żeby mięso nie dotykało herbaty na dnie woka.
5. na ruszt kładziemy osuszone przepiórki, dokładnie przykrywamy pokrywką i właczamy wok na pełny gaz. Wędzimy przez przez ok 60 minut.
6. Czosnek ścieramy, pietruszkę drobno siekamy.
 Do tego składniki: koncentrat podgrzybkowy,orzechy włoskie, parmezan sól, pieprz, ocet. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Nakładamy na pocięty na małe kanapeczki  pumpernikiel, dekorujemy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.