"Konkurs Wielkanoc" Wyśmienity Pasztet z Królika

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Tuszka królika ok 15 kg
łopatka wieprzowa 10 dag
grzyby suszone 2530 dag
Bułka pszenna 2 szt
wątróbka drobiowa 3040 dag
masło 50 g
Jajk 3 szt
cebula 2 szt
Przyprawy papryka słodka gałka imbir ziele angielskie kminek mielony sól pieprz opcjonalnie jałowiec do smaku

Królika oczyścic podzielic na kawałki opruszyć solą,pieprzem i czerwona papryką. Łopatkę pokroić w grube plastry i również przyprawić solą pieprzem oraz czerwoną papryką. W rondlu roztopić masło i obsmażyć mięso z królika oraz łopatkę na złoty kolor. Jedną cebulę pokroić w piórka i dorzucić do mięsa. Dodać zielę, namoczone wcześniej suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość przykryć i dusić przez ok 1,5 godziny. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w mniejsze kawałki bułkę oraz oczyszczoną wątróbkę. Dusić jeszcze przez ok 5-8 min. Ostudzone mięso z królika obrać od kości, wszystko razem zmielić wraz z łopatką, wątróbką, namoczoną bułka i drugą surowącebulą 2-3 krotnie. Do zmielonego miesa dodać jajka, przyprawy oraz tłuszcz z pod duszenia mięsa, tak aby masa mięsna była "mlaska". Pasztet przełozyć do foremek i zapiekać w piekarniku w 180 C przez ok 1-1,5 godziny.

Podawać z żurawiną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.