"Konkurs wielkanocny" Mazurek cytrynowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąki 250 g
masła 125 g
cukru pudru 5 łyżek
cukru waniliowego 1 łyżeczka
jajko 1szt
wody 1
cytryny 2 szt
szklanki wody pol szkl
cukru pol szkl
żelatyny 1 łyżeczka
sera mascarpone 150 g
czekolady białej 150 g
jajko 1szt

Mazurek cytrynowy

To zaskakujący smak cytryny, które są troszkę kwaskowate, ale, przede wszystkim, są słodkie. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest kremem na bazie sera i czekolady. Jest pyszny.

 

Składniki:

kruchy spód:

250 g mąki

125 g masła

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko

1–2 łyżki wody

 

cytryny:

1-2 cytryny

ok. 1/2 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka żelatyny

 

krem:

150 g sera mascarpone

150 g czekolady białej

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto.

Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm, ale ciasto można rozwałkować na prostokąt albo inny kształt, np. jajko) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (na spód formy oraz na boki - na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawiamy do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać.

Przygotowujemy krem - do garnka wsypujemy cukier, dodajemy wodę. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę (obraną i pokrojoną na plastry). Gotujemy ok. 30 minut, aż będzie szklista. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do przestudzonego cytrynowego syropu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ją z serem i z 2-4 łyżkami syropu cytrynowego (w zależności od preferencji). Masą smarujemy kruchy spód, a na wierzch układamy cytryny (cytryny można wyjąć na papier, by je odsączyć lub układać prosto z syropu, tworząc na kremie cienką jego warstwę). Mazurek chłodzimy przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.