"TORT URODZINOWY" idealny na I urodziny.

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
BISZKOPT jaja 6
cukier kryształ 15 dag
maka tortowa 15 dag
cukier waniliowy duże opakowanie
gorąca woda 3 łyżki
MASA SEROWA 2krotnie mielony tłusty biały ser 1 kg
masło 20 dag
żółtka jaj 4 szt
cukier puder 20 dag
MASA CUKROWA cukier puder ok 80dag
glukoza 50g
żelatyna 4 łyżeczki
zimna woda 70 ml
margaryna 3 łyżeczki
olejek migdałowy fiolka
konfitura jagogdowa ok300 ml
mąka tortowa 15 dag

Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy połowę cukru, cukier waniliowy i ubijamy na puszysty kogel-mogel. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.Wykładamy masę białkową na kogel-mogel, dosypujemy na wierzch przesiana mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy masę do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w temp. 170 przez 30 min. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 krążki.

Bierzemy się za masę: jaja sparzamy wrzątkiem. Masło ucieramy z pudrem i żółtkami, dodajemy stopniowo ser. Ucieramy na gładką masę.

Dolny krążek biszkoptu smarujemy konfiturą, na to wykładamy część masy serowej, na to kolejny krążek i masa i znowu biszkopt. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy i wkładamy tort do lodówki.

Masa cukrowa:Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 min., stawiamy nad parą wodną i mieszamy do rozluźnienia. Dosypujemy glukozę i mieszamy uważając, by się nie zagotowało. dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia zanim margaryna rozpuści się całkowicie.Dodajemy olejek, łączymy z pudrem dosypując cukier stopniowo dokładnie wyrabiając masę aż stanie się plastyczna. Masę barwimy barwnikami w proszku, wałkujemy na blacie obsypanym mąką ziemniaczaną.     

SMACZNEGO!!!             

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.