Racuchy z kurkami

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 200g
drożdze 20 g
jajka 1
masło 2 łyżki
kurki (świeże lub mrożone) 500 g
czerwona cebula 1
masło klarowane do smażenia
natka pietruszki do posypania
śmietana gęsta 250 ml
mleko 1,5 szklanki
sól i pieprz do smaku
Elegancka, ciepła przekąska, doskonała na brunch lub kolację

Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką dodać żółtko, roztopione masło, łyżeczkę soli, pianę z białek  i resztę mleka. Wyrabiać drewnianą łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć z dwóch stron małe, dość grube placuszki na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Cebulę obrać i posiekać. Oczyścić kurki. Zeszklić na maśle cebulę, dodać kurki. Usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać racuchy ze śmietaną i kurkami, posypane natką lub koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.