Raki z kolendrą

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mrozone raki 2,5 kg
cytryna 3
papryka chili 3
czosnek 1 główka
sól 1,5 łyżki
kolendra duży pęczek
Raki polskie są zagrożone wyginięciem. Dlatego nie zbierajmy ich pod żadnym pozorem! W sprzedaży znajdują się mrożone raki kanadyjskie, albo hiszpańskie, prawie tak samo dobre jak nasze rodzime.

W dużym rondlu zagotować 5 litrów wody z dwiema cytrynami przekrojonymi na pół, czosnkiem przekrojonym w poprzek, chili i solą. Gotować 25 minut. Wrzucić zamrożone raki, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć palnik.

Pozostawić raki w stygnącym wywarze na 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Posiekać kolendrę. Wymieszać raki z kolendrą,  skropić sokiem z cytryny. Podawać z bagietką czosnkową i winem śliwkowym. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.