Remoulada z selera

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
seler 450 g
zółtko 1 duże
musztarda Dijon 1 łyżka
czerwony ocet winny 1/2 łyżeczki
natka pietruszki drobno posiekana 2 łyżki
olej słonecznikowy 150 ml
sok z cytryny do zakwaszenia wody 1 1/2 łyżeczka
sól do zakwaszonej wody 1 łyżeczka
sól, pieprz
To bardzo klasyczne danie kuchni francuskiej składa się z niewielu składników, ale wymaga trochę pracy.

Wymieszać w misce żółtko, musztardę i ocet.Zmiksować ręcznym blenderem, a potem nie przerywając blendowania powoli wlewać przez olej słonecznikowy, aż sos zacznie gęstnieć. Wlać pozostały olej wąskim, ciągłym strumieniem. Doprawić. Do miski wlać zimną wodę z kostkami lodu, dodać sok z cytryny i posolić. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do zakwaszonej wody, aby nie ściemniał. Odcisnąć lekko i osuszyć na czystej ściereczce. Wymieszać z remuladą. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.