rillettes z gęsi z szarą renetą i cytrusową skórką

  • Czas 2 dni
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
uda gęsi 2
smalec gęsi 1 litr
szara reneta 1
Żubrówka 50 ml
majeranek 1 łyżka
sól i pieprz 1 łyżka
skórka z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki

Uda gęsi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć roztartym czosnkiem, solą ,pieprzem i cukrem.

Obtoczyć w majeranku i włożyć do  naczynia z pokrywką.Polać zubrówką i wstawić na noc do lodówki.

Mięso przełożyć do garnka,zalać gęsim smalcem i trzymać na małym ogniu ok. 3 godziny.Kiedy mięso odchodzi od kości,wyłączyc grzanie. Kawałki gęsiny przełożyć do kamiennego naczynia.Jabłko zetrzeć na tarce,otrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z gorącym smalcem.Zalać nim mięso.Wystudzić i wstawić do lodówki na noc.

Rillettes przed podaniem posypać pieprzem i skórką z cytryny.Podawać z chlebem na zakwasie,grzybkami,ogórkiem kiszonym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.