Risotto ai frutti di mare freschi

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż do risotto 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
cebula 0,5 małej
oliwa 5 łyżek
białe wino 50 ml
bulion rybny ok. 1 szklanki
owoce morza 100 g
masło 1/3 kostki

Risotto al pesto dostępne jest w menu restauracji Venezia w Warszawie.

Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać posiekany czosnek i cebulę. Zeszklić. Dodać ryż. Smażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty. Podlewać bulionem i winem, dodając płyn małymi porcjami aż ryż będzie miękki (ok 20 minut).  Dodać owoce morza, najlepiej świeże – krewetki, mule, mięso z muli, macki ośmiornicy, kalmary. Gotować kilka minut. Zdjąć z ognia dodać masło, zamieszać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.