Risotto al pesto

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż do risotto 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
cebula 0,5 małej
oliwa 5 łyżek
suszone pomidory 1
białe wino 50 ml
bulion warzywny ok. 1 szklanki
masło 1/3 kostki
Parmezan tarty
pesto 1 łyżka

Risotto al pesto dostępne jest w menu restauracji Venezia w Warszawie.

Posiekać cebulę i czosnek. Pomidory pokroić w paski. Na oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i pomidory. Dodać ryż. Smażyć jeszcze chwilę aż ryż stanie się szklisty. Zagotować bulion. Dodawać bulion i wino małymi porcjami, tak, aby ryż nie pływał w płynie, tylko go wchłaniał. Dodawać płyn, mieszać, przykrywać na chwilę i znów dodawać płyny. Gdy ryż będzie miękki (ok. 20 minut) zdjąć z ognia. Dodać masło, parmezan i pesto. Zamieszać. Nie gotować.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.