Risotto z owocami morza

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
owoce morza mrożone 500 g
wywar warzywny lub rybny 1,5 litra
oliwa 2 łyżki
śmietanka kremówka 50 ml
białe wytrawne wino 100 ml
ryż na risotto 200 g
szalotka 1
masło 30 g
Klasyczny przysmak kuchni włoskiej dostępny w Polsce dzięki mrożonkom.

Zagotować wywar z owocami morza. Zmniejszyć ogień do minimum. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną szalotkę, dodać ryż i mieszając smażyć kilka sekund. Wlać wino i mieszając zaczekać aż odparuje. Chochla za chochlą wlewać wrzący wywar z owocami morza, dodając następny dopiero wówczas gdy ryż wchłonie cały płyn. Mieszać.  Gdy ryż nabierze aksamitnej konsystencji zdjąć z ognia. Odczekać 2 minuty, dodać masło i śmietankę, zamieszać i natychmiast podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.