Rolada biszkoptowa z rabarbarem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
rabarbar łodygi 500g
śmietanka kremówka 500ml
cukier 150g
ciasto:
jajka 4
mąka 75g
cukier do ciasta 125
Klasyczna biszkoptowa rolada nadziana rabarbarem to przyjemna odmiana.

Rabarbar, umyć pokroić w kawałki, zasypać 100 g cukru na 15 minut.  Dusić na małym ogniu 5-6 minut. Metalową miskę ustawić na garnku z gotująca się wodą. Ubijać w niej jaja z cukrem aż masa wyraźnie urośnie. Zdjąć z pary, ubijać jeszcz5 minut, aby masa ostygła. Dosypać przesiana mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć papierem płaską formę do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 6-7 minut w temperaturze 190C. Wyjąc ciasto razem z papierem z formy. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem kawałek papieru do pieczenia. Położyć na nim biszkopt papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę z resztą cukru. Wymieszać z rabarbarem.  Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć roladę pomagając sobie papierem. Ułożyć „szwem” do dołu. Ozdobić kleksami śmietanki lub posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.