Rolada śląska, czyli zrazy zawijane

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wołowina zrazówka 600 g
boczek wędzony 150 g
kiszone ogórki 4
cebula 1 duża
musztarda 4 łyżeczki
liść laurowy 2
ziele angielskie 4 ziarenka
chleb razowy 1 kromka
sól i pieprz do smaku
olej lub smalec do smażenia
wódka kieliszek
Śląski klasyk, w innych częściach Polski znany jako zrazy zawijane.

Zobacz TOP 5 kuchni śląskiej

Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, każdy posmarować musztardą. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki. Posypać plastry cebulą a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką. Na patelni lub w rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, obsmażać roladki ze wszystkich stron, podlać wodą, dodać kromkę razowca, liść laurowy i ziele, posolić i dusić do miękkości mięsa. Jeżeli mięso po godzinie nie nabiera miękkości podlać kieliszkiem wódki. Kiedy mięso będzie miękkie odparować nadmiar płynu. Podawać z kluskami śląskimi i kapustą modrą.

Sprawdź inne przepisy na dania śląskie

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.