Roladki z bakłażanów z pastą orzechową

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 2 średnie
czosnek 2 ząbki
cynamon 1/4 łyżeczki
mielona kolendra 1/4 łyżeczki
orzechy włoskie mielone 250g
oliwa 3 łyżki
chili szczypta
sól i pieprz
posiekana świeża kolendra garść
olej do smażenia
Co prawda w przepisie jest napisane „4 porcje” ale roladki są tak pyszne, że lepiej zrobić więcej.

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Spłukać zimną wodą, osuszyć, usmażyć na oleju. Orzechy zetrzeć na tarce do bakalii lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać orzechy z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny i  przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta rozrzedzić ją wodą (dodawać ją ostrożnie, powoli). Posmarować plastry bakłażanów pastą i zrolować. Schłodzić w lodówce. Podawać obsypane ziarnami granatu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.