Roladki z indyka z jarmużem lub brokułami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z indyka 500 g
jarmuż lub brokuły 200 g
ser kozi twarogowy 200 g
boczek wędzony 100 g
czosnek 4 ząbki
chrzan tarty 2 łyżki
sól, kolorowy pieprz do smaku
liście laurowe 8
oliwa 2 łyżki
białe wino 50 ml
bulion 200 ml
masło 1 łyżka
potrzebna będzie nitka bawełniana

Jarmuż umyć, osuszyć, poszatkować, a brokuły, umyć podzielić na małe cząstki. Łodygi obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni boczek, dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem aż do miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną bulionu. Przestudzić, doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Twarożek kozi utrzeć z solą, pieprzem i łyżką oliwy. Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien. Posolić. Każdy plaster pobić tłuczkiem jak na zrazy. Płaty mięsa posmarować cienko chrzanem, serkiem i zielonym farszem. Brzegi zostawić czyste. Zwijać zrazy, na wierzchu każdego zrazu kłaść liść laurowy. Związać zwilżona nitką. Rozgrzać oliwę w rondlu. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać winem i bulionem, przykryć, dusić do miękkości ok. 30 minut. Odkryć, w razie potrzeby odparować nadmiar płynu. Dodać do powstałego sosu łyżkę masła, wymieszać, nie gotować. Podawać z sałatą i świeżą bagietką na zakwasie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.