Zupa rosyjska z tuńczykiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wywar rybny 2000 ml
filet z tuńczyka 800 g
marchewka 8
pomidory bez skórki 2 puszki
cebula 2
biała kapusta pół główki
średnie ziemniaki 8
czosnek 4 ząbki
smalec lub olej 4 łyżki
papryczka chilli 2
słodka papryka 1 łyżeczka
sól
cukier
koperek do dekoracji

Mięso tuńczyka pokroić w dużą kostkę. Marchew pokroić w paseczki julienne. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na smalcu lub oleju zeszklić kolejno marchew i cebulę. Dodać wywar, kapustę, rozdrobniony czosnek i przekrojone wzdłuż papryczki chili bez pestek. Gdy kapusta będzie prawie miękka dołożyć rybę i kartofle. Gdy ryba będzie prawie miękka, dodać pomidory. Zagotować. Doprawić solą i cukrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.