Ruskie pierogi z kaszą jaglaną

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
na nadzienie
mleko 0,5 litra
kasza jaglana 1 szklanka
cebula 2
twaróg 0,5 kg
sól, pieprz i majeranek (opcjonalnie) do smaku
na ciasto:
mąka pszenna 1 kg
jajka 2
sól 1 łyżeczka
letnia woda ile zabierze
Warto wypróbować jedną z regionalnych wariacji ruskich pierogów i przyrządzić je z kaszą jaglaną.

Kaszę opłukać zimną wodą a potem przelać wrzątkiem na sicie. Zalać wrzącym mlekiem i gotować na malutkim ogniu około 45 minut. Odstawić, ostudzić. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Do ostudzonej kaszy dodać cebulę i twaróg. Wymieszać bardzo dokładnie na jednolitą masę (dobrze się to robi tłuczkiem do kartofli). Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Ewentualnie dodać majeranek.

Mąkę z solą wysypać na stolnicę, uformować wieniec, wbić w środek jajka. Wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody (ilość wody zależy od gatunku mąki). Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić na 15 minut.

Rozwałkować ciasto, wykrawać szklanka kółka, nakładać na każdy krążek ciasta po łyżeczce farszu. Zlepić dokładnie brzegi. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Podawać okraszone roztopionym masłem, przyrumienioną cebulką, śmietaną lub skwarkami. W wersji bez skwarek można śmietanę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.