Rybne tacos z czerwoną kapustą (Baja Fish Tacos)

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dorsz 2 filety
tortille kukurydziane 6-10 sztuk
czerwona kapusta 0,5 kilograma
czosnek 2 ząbki
limonki 2 sztuki
awokado 1
kolendra 1 pęczek
czerwona cebula 1
zielone pomidory 400 gram
rzodkiewki kilka sztuk
chili w proszku szczypta
chipotle w proszku szczypta
mielona kolendra szczypta
mielony kumin szczypta
kakao w proszku szczypta
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
kwaśna śmietana
Kuchnia meksykańska staje się coraz popularniejsza. Wszystkim tym, którzy kojarzą ją jedynie z ciężkimi, ostrymi i mięsnymi danami, polecam lekkie rybne tacosy.

Dorsza pokroić na kawałki. Przyprawy suszone i kakao wymieszać z mąką, szczyptą soli i obtoczyć w tym rybę. Kapustę posiekać, cebulę, czosnek, zielone pomidory, kolendrę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej czosnek i cebulę. Dodać zielone pomidory i dusić je do momentu aż powstanie w miarę gęsty sos. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę z jednej limonki, połowę kolendry, 3 łyżki soku z limonki, doprawić solą i pieprzem. Kapustę doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Awokado rozgnieść widelcem i również doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na rozgrzanym oleju usmażyć kawałki ryby. Tortille podgrzać na patelni (jeśli są to miękkie tortille). Przygotować tacosy. Na spód nałożyć masę z awokado, potem rybę, kapustę i sos z zielonych pomidorów. Na wierzchu posypać świeżą kolendrą i dodać kwaśną śmietanę.   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.