Rydze z patelni po Zakopiańsku

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże rydze 500 g
masło 100 g
sól i pieprz do smaku
Najprostszym sposobem przygotowania rydzów jest zanurzenie kapelusza w roztopionym maśle i upieczenie go na blasze. Ale w Zakopanem podają rydze smażone w pomarańczowym maślanym sosie. Palce lizać!

Rydze oczyścić szczoteczką i miękką szmatką. Nie myć ich. Odciąć kapelusze. Trzonki oczyścić i drobno pokroić. Roztopić masło na patelni, ułożyć grzyby blaszkami do góry. Po 3-5 minutach odwrócić rydze na drugą stronę, dodać pokrojone trzonki i smażyć jeszcze kilka minut. Grzyby puszczą sok, od którego masło nabierze złocisto-pomarańczowego koloru. Przed podaniem oprószyć grzyby solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub świeżym, wiejskim chlebem z masłem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.