Ryż cytrynowy

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż basmati lub jaśminowy 2 szklanki
masło klarowane 1,5 łyżki
kumin w ziarnach 1/2 łyżeczki
czarna gorczyca 1łyżka
liście kaffiru 2
cynamon w kawałku 5 cm
woda 3 szklanki
kurkuma 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 3/4 szklanki
masło 3łyżki
sól 2łyżeczki
Ryż cytrynowy (nimbu czawal) to nie dodatek, to potrawa sama w sobie. Podajemy przepis w wersji podstawowej, do której można dodać orzechy cashew, rodzynki, suszone pomidorki czy natkę pietruszki. Ważne aby nic nie zaćmiło aromatu cytryny, który ma tu zdecydowanie dominować.

Ryż opłukać na sicie i odstawić do osuszenia na 10 minut. Rozgrzać w garnku o grubym dnie klarowane masło. Wrzucić kumin, gorczycę, cynamon i listki kaffiru. Smażyć kilka sekund, aż gorczyca zacznie wyraźnie strzelać. Dodać ryż i kurkumę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Wlać wodę z solą, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę na silnym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć ryż i gotować 15 minut. W tym czasie nie odkrywać garnka i nie mieszać ryżu! Po kwadransie odkryć garnek i po następnej minucie zdjąć z ognia. Polać ryż sokiem z cytryny. Delikatnie rozgarnąć ryż widelcem, dodając masło. Wyjąć cynamon.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.