Rzodkiewki marynowane z zielonym pieprzem i kardamonem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
rzodkiewki 2 pęczki
ocet jabłkowy lub winny 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 3 łyżki
sól kłodawska 2 łyżeczki
pieprz zielony 1 łyżeczka
kardamon (torebki nasienne) 3
Indonezyjska przekąska o zaskakującym smaku. Można podać je same, zamiast tradycyjnych grzybków czy cebulek, albo dodać do sałatek.

Rzodkiewki umyć, oczyścić, nakłuć lub przekroić. Ułożyć w słoiczku, wsypać pieprz i kardamon. Składniki marynaty: ocet, wodę, sól i cukier zagotować, zalać rzodkiewki. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.

Uwaga, rzodkiewki na drugi dzień staną się całe różowe.

Proporcja na 1 słoik 0,5 l

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.