Sajgonki

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
papier ryżowy 12 arkuszy
grzyby mun (suszone) 200 g
kiełki sojowe lub z fasoli mun 250 g
marchewka 1
imbir 3 cm
sos sojowy do smaku
olej ryżowy lub winogronowy do smażenia
Sos:
słodki sos chili 6 łyżek
sok pomarańczowy 10 łyżek
czosnek 2 ząbki
mięta świeża garść listków

Grzyby namoczyć, kiedy zmiękną odcedzić i posiekać. Marchew i imbir obrać, posiekać na cienkie paseczki. Wymieszać grzyby z marchwią, kiełkami i imbirem, doprawić sosem sojowym. Arkusze zwilżać, na środek każdego nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka na farsz i zawijać ścisłe ruloniki. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Sos:
imbir obrać i utrzeć, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, miętę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Podawać do sajgonek w małej osobnej miseczce dla każdego.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.