Sałata rzymska z soczewicą

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pory 1
sałata rzymska 1
czerwona soczewica pól szklanki
jabłka 2
orzechy włoskie szklanka
pieprz kolorowy świeżo mielony
oliwa 1/3 szklanki
masło 1łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
miód 1łyżeczka
sól
mielony kmin rzymski 1 łyżka
Połączenie zaskakujące. In plus oczywiście. Rzymska sałata sprawdza się w każdej sytuacji!

Pora dokładnie opłukać. Odciąć ciemnozielone liście. Resztę pokroić w skośne plasterki. Zagotować osoloną wodę, zdjąć z ognia, wrzucić pory. Po 5 minutach odcedzić je na sitku. Orzechy podprażyć na suchej patelni.  Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać. Zagotować 1,5 litra osolonej wody, dodać łyżeczkę masła i kmin rzymski, wsypać soczewicę i gotować 5-10 minut. Trzeba próbować w trakcie. Ma być ugotowana ale nie rozpadająca się, lekko stawiająca zębom opór. Soczewicę odcedzić na sicie, przelac zimną wodą. Przełożyć do miski, wymieszać delikatnie z łyżką oliwy i zostawić do ostygnięcia. Resztę oliwy, szczyptę soli, miód i sok z cytryny wymieszać na emulsję. Na talerzach rozłożyć liście sałaty, posypać porami i soczewicą. Polać sosem. Posypać orzechami i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.