Sałata z kurczakiem z truskawkami

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
sałata lodowa 1
oliwa do kurczka 1łyżka
zioła prowansalskie 1łyżeczka
winogrona mała kiść
truskawki 20 sztuk
pierś kurczaka pojedyncza 4
Sos:
sok z cytryny 2 łyżki
miód 1łyżeczka
oliwa 1/4 szklanki
sól i pieprz
Truskawki najlepiej pasują ponoć do szampana ale z kurczakiem również smakują znakomicie.

Piersi kurczaka przekroić w poprzek na kilka części, posypać solą i ziołami, skropić oliwą upiec w piekarniku nagrzanym do 200C  pod grillem (ok 20 minut). Umyć i osuszyć sałatę. Pokroić. Umyć i odszypułkować truskawki, pokroić w ćwiartki. Umyć, osuszyć winogrona, przekroić na połówki, usunąć pestki. Do słoika wlać wszystkie składniki sosu, dodać szczyptę soli. Wstrząsać aż do uzyskania emulsji.

Rozłożyć sałatę na talerzach, ułożyć na niej kurczaka i owoce. Polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.