Sałatka Genova

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpinak młody świeży 100 g
rukola 100 g
bazylia 2 garści listków
pomidorki koktajlowe 100 g
boczek wędzony chudy (cienkie plastry) 100 g
parmezan 50 g
ocet balsamiczny 2 łyżki
sól i świeżo zmielony pieprz

Boczek wytopić w piekarniku nagrzanym do 160 st. C na chrupkie płatki. Szpinak, rukolę, bazylię umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Parmezan utrzeć na płatki. Wymieszać listki. Na talerzach ułożyć plastry chrupiącego boczku, na nich sałaty i pomidorki. Skropić octem balsamicznym, oprószyć sola i pieprzem, obsypać parmezanem. Kto się nie odchudza może polać sałatę tłuszczem wytopionym z boczku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.