Sałatka nicejska

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 4
tuńczyk w sosie własnym 400 g
czerwona cebula 1
fileciki anchois 50 g
kapary 50 g
czarne oliwki drylowane 100 g
sałata rzymska 2
pomidorki koktajlowe 200 g
Sos:
cukier puder 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
musztarda Dijon 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Gotować jajka 6 minut. Zalać zimna wodą, ostudzić. Pokroić chleb w kostkę. Rozgnieść ząbek czosnku. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać chleb i smażyć, aż grzanki będą złote. Umyć i wysuszyć sałatę. W misce wymieszać ocet i cukier. Dodać sól (ostrożnie , bo anchois są słone!). Dodać rozdrobniony czosnek. Wymieszać. Dodać musztardę. Powoli dolewać oliwę, mieszając energicznie aż powstanie emulsja. Odcedzić tuńczyka z zalewy, dodać do sałatki. Cebulę pokroić w krążki, dodać do sałatki. Dodać oliwki, kapary i anchois razem z zalewą. Delikatnie wymieszać. Pokroić sałatę i pomidory. Dodać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Jajka pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałatce. Grzanki podawać osobno lub posypać nimi sałatkę.

Grzanki:

  • Chleb ciemny 2 kromki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 2 łyżki

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.