Sałatka śledziowa z kurkami

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe matjasy 4
małe ogórki kiszone lub małosolne 8
kurki 4 spore garście
masło 3 łyżki
jajka 4
dymka 2
śmietana 300 ml
cukier szczypta
sół szczypta
pieprz szczypta
czerwona papryka w proszku szczypta
Zaskakujące połączenie śledzi z kurkami smakuje znakomicie.

Śledzie namoczyć w mleku na 2 godziny. Jajka ugotować na twardo. Z dymek odciąć białe części i pokroić w plasterki. Zielone części pociąć w dłuższe kawałki. Ogórki pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, większe pokroić. Białe części dymek zeszklić na maśle. Dodać kurki u usmażyć. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać śmietanę z cukrem, solą (delikatnie z solą, bo śledzie są słone) i pieprzem. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Wymieszać śledzie, ogórki i kurki ze śmietaną. Wyłożyć na talerze. Posypać zieloną dymką. Na wierzchu ułożyć jajka, oprószyć czerwoną papryką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.