Sałatka spaghetti z tuńczykiem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 100 g
tuńczyk w zalewie 1 puszka
pomidor 1 duży
cukinia 1 mała
kukurydza ziarna 6 łyżek
dymka 1/2 pęczka
oregano szczypta
oregano świeże kilka gałązek
majonez 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól, cukier i pieprz do smaku

Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Odlać zalewę z tuńczyka. Kukurydzę odsączyć i opłukać. Sparzyć wrzątkiem i obrać pomidora. Umyć cukinię i dymkę. Pokroić w kostkę cukinię i pomidora. Dymkę posiekać. Wymieszać majonez z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić cukrem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Ugotowany makaron przelać zimną wodą, połączyć z warzywami i tuńczykiem, wymieszać z sosem. Idealne na lunch. Jeżeli ma być zabrane do pracy jako drugie śniadanie, czy lunch, nie należy dodawać czosnku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.