Sałatka z arbuzem i wędzonym pstrągiem

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
arbuz ćwiartka średniego
wędzony pstrąg 200g
młody seler naciowy 2 łodygi
czerwona cebula pół
pomarańcze 2
oliwa 5łyżek
pieprz
szałwia kilka listków
Połączenie soczystego arbuza z wyrazistym pstrągiem może być miłym zwieńczeniem upalnego dnia.

Jedną pomarańczę odfiletować. Z drugiej wycisnąć sok. Cebule pokroić w delikatne piórka. Seler obrać i pokroić w piórka. Z arbuza usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Pstrąga podzielić na zgrabne kawałeczki. Wymieszać sos z pomarańczy z oliwą na emulsję. Delikatnie wymieszać składniki sałatki i polać sosem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zajadać z bagietką w towarzystwie różowego wina.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.