Sałatka z bakłażanów

  • Czas 40 dni
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażan 4
papryka 2
oliwa 1/2 szklanki
czosnek 4 ząbki
ocet balsamiczny 2 łyżki
sól
Ta popularna bałkańska przekąska występuje w wielu wersjach. Można dodać więcej papryki lub pomidory.

Bakłażany nakłuć widelcem w wielu miejscach. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok położyć papryki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200C. Wyjąć. Bakłażany obrać ze skórki, posiekać miąższ. Papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć. Zostawić na 30 minut. Wyjąć papryki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić. Doprawić bakłażany oliwą, roztartym czosnkiem, octem i solą. Dodać paprykę. Włożyć do szklanej miski, przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z pieczywem. Sałatkę można również doprawić majonezem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.