Sałatka z bobu i awokado

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
awokado 1
czerwona papryka 2
bób 500g
wędzona makrela 1
czerwona cebula 1-2
natka i bazylia do dekoracji
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny
sól gruboziarnista
świeżo zmielony pieprz
Czerwona papryka, zielony bób! Sałatka smakuje równie wspaniale jak wygląda.

Papryki opiec, zawinąć szczelnie w folię, obrać. Bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Obrać. Awokado obrać, pokroić, skropić cytryną. Papryki pokroić w paski. Obrać makrelę, dokładnie usuwając ości. Podzielić na spore kawałki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Ułożyć na talerzach, awokado, papryki, bób. Polać oliwą. Na wierzchu ułożyć makrelę. Posypać cebulką. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.