Sałatka z buraczków z pomarańczami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraczki młode z botwiną 4
kozi twaróg 1 opakowanie
pomarańcze 4
granaty 1
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
miód płynny łagodny 1łyżka
Buraczki już dość duże, a liście ciągle świeże i młode. Ten stan rzeczy trwa bardzo krótko. Korzystajmy.

Buraczki umyć, odciąć liście. Bulwy zapakować w folię aluminiową i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C do miękkości (ok 45  minut). Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na emulsję. Pomarańcze odfiletować. Wyłuskać pestki z granatu. Osuszyć dokładnie opłukaną botwinkę. Buraczki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Ułożyć na talerzach buraczki, pomarańcze, ser kozi. Polać sosem, posypać botwinką i pestkami granatu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.