Sałatka z grillowanej marchwi i batatów

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchewka 5
bataty 2
seler naciowy 2 łodygi
pietruszka pęczek
świeża bazylia mały pęczek
mak 2 łyżki
mleczko kokosowe 200 ml
limonka 1
miód 2 łyżki
sól do smaku
imbir 4 cm (kawałek)
mielony kumin 0,5 łyżeczki

Marchewki, imbir i bataty umyć i obrać. Marchew pokroić wzdłuż na ćwiartki, bataty w półplasterki, imbir utrzeć. W misce wymieszać mleko kokosowe, z miodem, imbirem i kuminem. Włożyć pokrojone marchew i bataty i dokładnie wymieszać z marynatą. Wyjąć warzywa na tackę do grillowania, odsączyć z nadmiaru marynaty. Grillować przewracając warzywa od czasu do czasu aż będą upieczone al dente. Można też grillować je na patelni grillowej. Pozostałą marynatę połączyć z sokiem i skórką startą z wyszorowanej limonki, doprawić solą. Seler, pietruszkę i bazylię umyć osuszyć. Łodyżki selera drobno pokroić, listki zostawić w całości. Oderwać od gałązek listki pietruszki i bazylii. Wymieszać zgrillowane warzywa z zieleniną, polać sosem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć mak i posypać nim sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.