Sałatka z jarmużu z prażonymi migdałami

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
jarmuż 2 hojne garście
czerwony grapefruit 1
parmezan 50 g
migdały lub płatki migdałowe 100 g
oliwa 1/3 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
sól, cukier, pieprz do smaku
Cudowna w smaku bomba witamin.

Jarmuż jeśli nie jest przemarznięty na krzaku włożyć na noc do zamrażalnika (chyba, że nie przeszkadza nam jego naturalna goryczka). Opłukać dobrze. Odrzucić żółte liście i łodyżki. Pokroić liście. Odfiletować grapefruita, podsmażyć migdały na suchej patelni. (Jeśli chcemy by sałatka miała łagodniejszy smak można uprażyć po prostu płatki migdałowe.) Migdały pokroić w płatki, najlepiej używając elektrycznej maszynki. W zamykanym słoiku wymieszać sok z cytryny z solą , cukrem i pieprzem. Dodać oliwę, wstrząsać do uzyskania emulsji. Ułożyć na talerzach liście jarmużu, obłożyć cząstkami grapefruita,  polać sosem, posypać płatkami parmezanu i migdałów. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.