Sałatka z kalafiora a'la kuskus.

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
granat 1
kalafior 1
posiekana natka pietruszki 3 łyżki
masło 2 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
suszone figi 1/4 szklanki
czosnek 2 ząbki
gałka muszkatołowa szczypta
prażone pistacje 1/2 szklanki
sok z cytryny
sól i pieprz

Granat obrać. Figi zalać wrzątkiem i namaczać przez 10 minut.

Z kalafiora oddzielić różyczki i zmielić je w malakserze.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i oliwy z oliwek.  Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać je do miękkości. Na patelnie dodać kalafiora i podsmażać go razem z cebulą i czosnkiem kilka minut. Dodać na patelnie figi, natkę pietruszki, orzechy. Całość wymieszać i podsmażać jeszcze minutę. Na końcu dodać granat, szczyptę gałki muszkatołowej, posolić, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.