Sałatka z kurczakiem wędzonym

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś z kurczaka wędzonego 1
szpinak 400 g
pomarańcze 2
orzechy pekan lub włoskie 50 g
dymka, czosnek niedźwiedzi lub szczypior kilka łodyżek
Sos:
musztarda ziarnista 2 łyżki
sok z pomarańczy 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól, miód, pieprz do smaku

Szpinak umyć, osuszyć. Szczypior (dymkę lub czosnek niedźwiedzi) umyć, pokroić. Pomarańcze obrać ze skóry i wyciąć cząstki spomiędzy błonek. Wycisnąć sok z pozostałych części owoców (po wycięciu cząstek, trzeba to co zostało z owocu mocno ścisnąć nad miseczką). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Mięso cienko pokroić w plasterki. Na talerzach rozłożyć szpinak, ułożyć na nim mięso, owoce i orzechy. Wymieszać składniki sosu, doprawić. Polać sałatkę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.