Sałatka z makaronu ryżowego

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
polędwiczka wieprzowa 1
makaron ryżowy nitki 250 g
szparagi zielone 8
papryczki chili 2
marchewka 1 duża
seler naciowy 1 łodyga
imbir świeży 4 cm (kawałek)
czosnek 2-3 ząbki
sok z limonki 2-3 łyżki
cukier 1-2 łyżki
sezam czarny 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
olej słonecznikowy 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sól do smaku
woda lub wino śliwkowe
Mocno przyprawione chrupiące warzywa z delikatnym makaronem ryżowym. Danie idealne na letnie przyjęcie. Znakomicie nadaje się też jako danie lanczowe.

Mięso umyć osuszyć pokroić w plastry a następnie w paseczki. Zalać sosem sojowym, wymieszać odstawić. Warzywa umyć. Marchew obrać, pokroić w słupki. Seler pokroić w plasterki. Czosnek i imbir obrać pokroić w paski. Odciąć zdrewniałe końce szparagów, pokroić łodygi w kilkucentymetrowe kawałki. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić strączki w cienkie półplasterki. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej słonecznikowy, przesmażyć na nim mięso, ciągle mieszając (około 3 minut). Wyjąć mięso, smażyć po kolei, marchew, szparagi, seler, imbir, czosnek i na końcu paprykę po pół minuty, ciągle mieszając. Każdą porcję po przesmażeniu wyjmować na półmisek z mięsem. Warzywa powinny pozostać surowe i chrupiące, tylko z zewnątrz lekko przypieczone. Na patelnię, na której smażyły się produkty wlać 5 łyżek wody lub wina, sok z limonki, olej sezamowy, wsypać cukier, pół łyżeczki soli, wymieszać spróbować i doprawić. Sos powinien mieć intensywny słodko-kwaśno-słony smak. Powstały sos wymieszać z mięsem, makaronem i warzywami. Na suchej patelni uprażyć czarny sezam i posypać nim sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.