Sałatka z marynowanej cukinii z pomarańczą

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 2
pomarańcze 1
twarda feta 50 g
bazylia garść
pieprz
marynata:
oliwa 5łyżek
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód 1 mała łyżeczka
sól
Im młodsze i delikatniejsze cukinie, tym lepszy będzie smak sałatki.

Zagotować osoloną wodę. Cukinie umyć i pokroić w słupki. Wrzucić cukinie do wrzątku na pół minuty, osączyć na sicie. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Włożyć cukinie do miski i wymieszać z marynatą. Przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. Odfiletować pomarańcze. Pokroić ser w kostkę. Cukinie z marynatą wymieszać z cząstkami pomarańczy. Ułożyć na talerzu. Posypać pokrojoną fetą, oprószyć pieprzem, ozdobić bazylią. Podawać na letni lunch z bagietką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.