Sałatka z rabarbaru i truskawek z lambrusco

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
rabarbar łodygi 750g
truskawki 750g
wanilia 1 laska
cukier 150g
lambrusco 400ml
Deser z truskawek i kompotu rabarbarowego na bazie lambrusco. Ale mogą go jeść nawet dzieci, bo alkohol odparowuje w trakcie gotowania

Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić łodygi w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Wanilię przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Po tym czasie zalać rabarbar lamrusco, dodać ziarenka wanilii i laskę,  doprowadzić do wrzenia i gotować 3-5 minut, w zależności od grubości łodyg. Zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć, przekroić, przełożyć do salaterki lub talerzy. Wyjąć laskę wanilii z kompotu rabarbarowego, wlać rabarbar do truskawek, wymieszać. Podawać udekorowane sezonowymi kwiatami jadalnymi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.