Sałatka z soczewicy z pietruszką

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pietruszka 6 sztuk
bulion warzywny 1 litr
soczewica 250 gram
1 liść laurowy
orzechy włoskie 50 gram
rukoli garść
oliwa z oliwek 2 łyżki
olej z orzechów włoskich 3 łyżki
czerwony ocet winny 1 łyżka
płynny miód 2 łyżeczki
musztarda Dijon 1/2 łyżeczki
szalotka 1
ząbek czosnku 1
Pyszna, pożywna sałatka. Idealnie sprawdza się na imprezy.

Piekarnik nastawić na 200°C. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Bulion zagotować, wrzucić do niego soczewicę, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odcedzić soczewicę.

Orzechy umieścić na blasze do pieczenia i lekko zrumienić w piekarniku. Zrumienione przełożyć do salaterki, a na blaszce umieścić pietruszki i skropić je oliwą. Pietruszki piec około 25-35 minut aż się zrumienią.

Olej z orzechów włoskich, ocet winny, miód, musztardę i posiekane : szalotkę i czosnek wymieszać na gładki sos.

Do miski, w której są orzechy, dorzucić ugotowaną soczewicę, upieczoną pietruszkę i rukolę. Dodać sos i całość wymieszać. Do sałatki można dodać starty na tarce twardy ser. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.