Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wędzona ryba (np. makrela, dorsz) 250 gram
ugotowane ziemniaki 3 sztuki
ogórek kiszony lub małosolny 1
cebula 1 mała
szczypiorek
jabłko
ugotowane na twardo 2 jajka
majonez 3 łyżki
chrzan 1 łyżka
sok z cytryny do smaku
Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

Rybę oczyścić z ości. Ziemniaki, ogórka, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Z majonezu, soku z cytryny i chrzanu przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.